Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Η κατοικία δεν είναι εμπόρευμα!


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ


Δέκα χρόνια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οκτώ μνημονίων στην Ελλάδα, έφεραν αφαίμαξη μισθών και συντάξεων, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις και ανεργία, ιδιωτικοποίηση δημόσιου πλούτου και στέρηση βασικών κοινωνικών αγαθών, φτωχοποίηση και ζωή στα όρια της εξαθλίωσης. Στα ίδια χρόνια, το μεγάλο κεφάλαιο αύξησε την κερδοφορία του και οι τράπεζες με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις τους πήραν πάνω από 100 δις ευρώ που φορτώθηκαν ως νέο δημόσιο χρέος στο λαό. Μαζί με τη μαζική ανεργία, νέοι φόροι και χαράτσια επιβλήθηκαν στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για την αποπληρωμή των δόσεων του δημόσιου χρέους στο διεθνές κεφάλαιο που έσπευσε να σώσει τον καπιταλισμό και το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις υποσχέσεις της, ακολούθησε τα προγράμματα φτωχοποίησης και ξεπερνώντας κάθε όριο κοινωνικής αναλγησίας σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και τους “Θεσμούς” προωθεί μια πολιτική με στόχο να εκποιηθεί και το τελευταίο κεραμίδι με σκοπό τον ταξικό στραγγαλισμό. Οι νέες διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ιδιώνυμο του νόμου Κοντονή που διώκει αυτεπάγγελτα τη δράση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, οι αλλαγές που γίνονται στο νόμο Κατσέλη που υπονομεύουν ακόμη την ψευδεπίγραφη προστασία της πρώτης κατοικίας, αίρουν κάθε εμπόδιο απέναντι στις ορέξεις των τραπεζών, των funds (που εξαγοράζουν τα κόκκινα δάνεια στο 15%-20% της αξίας τους) του κράτους όπου συγκεντρώνονται όλες οι οφειλές των πολιτών (εφορία, ταμεία, δήμοι κλπ). Ειδικότερα για οφειλές προς το κράτος, οι υπηρεσίες μπορούν να καταφεύγουν σε πλειστηριασμούς για χρέη πάνω από 500€ !!
Όμως η στέγη δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα για όλους. Το μικρό μαγαζί ή το χωράφι είναι μέσα βιοπορισμού για τον επαγγελματία ή τον αγρότη.  Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η σωτηρία (για άλλη μια φορά) των τραπεζών με την απαλλαγή τους από τα δάνεια καθώς και η είσπραξη των δυσβάστακτων φόρων και χαρατσιών από το κράτος δεν μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
Οι κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών πρέπει να αποτελούν σημείο εκκίνησης για τη συσπείρωση όλων με στόχο την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, την αποτροπή των πλειστηριασμών και την ήττα συνολικά των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδίων, ως βασική προϋπόθεση για την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος στην κατοικία . Να διασφαλίσουμε τελικά ότι κανένας και καμία δεν θα φύγει από το σπίτι του, αξιοποιώντας και προωθώντας την οργάνωση σε όλες τις γειτονιές. Η κατοικία αποτελεί δικαίωμα, αν και η σύγχρονη καπιταλιστική ζούγκλα το έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν κερδοσκοπώντας πάνω στη γη και τη κατοικία.
  • Πλήρης και μονομερής διαγραφή όλου του δημόσιου χρέους, με εθνικοποίηση όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών χωρίς ούτε ένα ευρώ στο κεφάλαιο και κάτω από τον έλεγχο των εργατών.
  • Διαγραφή του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους των εργατών, πάγωμα όλων των χρεών κι αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Πραγματική προστασία της λαϊκής περιουσίας με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. ‘Οχι στο ιδιώνυμο, τις διώξεις και την καταστολή του κινήματος.
Καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρόκειται να τρέξουν με ταχύτητα φωτός, απαιτείται άμεσα η οργάνωση σε όλες τις γειτονιές και πόλεις ομάδων περιφρούρησης κατά των πλειστηριασμών κι εξώσεων των πιο αδύναμων. Χρειάζεται η πάλη κατά των πλειστηριασμών να ενταχθεί στο συνολικό πλαίσιο του αγώνα μας για να μπει ένα τέλος στη φρίκη του καπιταλισμού, του πολέμου, της φτώχιας και της εξαθλίωσης.
Καλούμε φορείς, συνδικάτα, σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις, αλλά κυρίως τους απλούς πολίτες, να δώσουμε πλάι - πλάι κι αυτή τη μάχη υπερασπίζοντας την εργατική περιουσία και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ένα δυνατό κίνημα αντίστασης στις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις θα συμβάλει στην ανατροπή όλων εκείνων που έσπρωξαν τη ζωή μας, όλα αυτά τα χρόνια, στα όρια της εξαθλίωσης.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου
ΣΤΕΚΙ ΄΄αλληλεγγύης για όλους΄΄