Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Τα υπουργεία τους και η μη απόδοση ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο




Τα υπουργεία τους και η μη απόδοση ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες για να διαπιστωθεί ότι χρειάζεται μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου για όσους ανθρώπους ξεκινούν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου.

Η κυβέρνηση της δεξιάς αποφάσισε την επαναδημιουργία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε καταργήσει μετά βδελυγμίας με την εκλογή της καθώς θεώρησε ότι το προσφυγικό που συνδέεται άρρηκτα και τον διαρκή πόλεμο στη Μέση Ανατολή μπορεί να λυθεί με το μαγικό ραβδί (ή το γκλομπ) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
 Οι υποσχέσεις της για την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών ροών (με απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης) αποδείχτηκαν ψεύτικές. Αντίθετα, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά με τη πλαστή ονομασία “προαναχωρησικά κέντρα, κλειστού τύπου”. Με λίγα λόγια..φυλακές. 

Οι δήμαρχοι των νησιών έχουν απορρίψει τα κλειστά στρατόπεδα-φυλακές και ο νέος υπουργός Νότης Μηταράκης αδυνατεί να πείσει τόσο τους νησιώτες για το θεάρεστο έργο του εγκλεισμού των προσφύγων, όσο και κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας που αρκετοί ανησυχούν μήπως δουν μια Μόρια στη γειτονιά τους. Ασφαλώς υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα "εσωτερικής ασφάλειας" και προτιμούν οι ελληνικές και τουρκικές αρχές να βυθίζουν κάθε σκάφος που μεταφέρει πρόσφυγες.

Ο νυν υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είναι αυτός που αναθεώρησε προηγούμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η οποία χορηγούσε στους αιτούντες άσυλο τη χορήγηση ΑΜΚΑ. Η νέα εγκύκλιος (αρ.πρωτ. 80320/42862/Δ18.2718/1-10-2019) εξαιρεί τους αιτούντες άσυλο από την χορήγηση ΑΜΚΑ και ενημερώνει ότι για τους εξαιρεθέντες θα εκδοθεί εγκύκλιος των συναρμόδιων υπουργείων.

Η έλλειψη ΑΜΚΑ στερεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη δυνατότητα παραπομπής ασθενών, εγκύων και παιδιών στις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Καθώς η κυβέρνηση αναθεώρησε ήδη την απόφασή της για τη διάλυση του Υπουργείου Μετανάστευσης, έβαλε υπουργό τον Ν. Μηταράκη που είναι και ο εκδότης της σχετικής εγκυκλίου, ήρθε η ώρα να επανέλθει η χορήγηση ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο και όσους έχουν εξαιρεθεί από την εγκύκλιό του

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων υποτίθεται προσπαθεί να προστατεύσει.

  • Άμεση χορήγηση ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο και όσους έχουν εξαιρεθεί από την εγκύκλιο της ντροπής.



20/1/2020

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ